Facebook Popup

Pagini

joi, 17 iulie 2014

Primul ajutor la locul de munca

Este foarte important ca efctuarea primului ajutor in cazul accidentarii unei personae la locul e munca sa fie realizata de o persoana cu minime cunostinte in acest domeniu.
Nu toata lumea are cunostinte sau, cu atat mai putin cursuri de specialitate care sa poata garanta o interventie eficienta la locul producerii accidentului.

De aceea echiparea birourilor, depozitelor sau a altor tipuri de spatii, cu truse de prim ajutor este obligatorie.

In acest domeniu de activitate sunt o serie de produse ce se gasesc pe piata care respecta in totatlitate cerintele organismelor abilitate in acreditatarea sau autorizarea punerii pe piata a unor astfel de produse. Dar este un mare neajuns atat in modul de prezentare cat si a modului in care sunt expuse instructiunile de folosire a acestor produse.

In ceea ce priveste modul de prezentare, de cele mai multe ori produsele sunt greu accesibile, sau daca se aceseaza usor sunt greu de folosit prin modul de ambalare a produselor, dimensiunile lor, etc. Iar vis-a-vis de instructiunile de folosire a acestor produse de prim ajutor, de cele mai multe ori ele sunt scrise intr-o singura limba, de regula cea a tarii in care se comercializeaza produsul sau, in cel mai bun caz in doua limbi: una de circulatie international si una a tarii producatoare.

Din acest motiv interventia eficienta a unei personae in a acorda primul ajutor este ingreunata de toti acesti factori: lipsa unor cunostinte de baza a celui ce acorda ajutorul, accesul la produsele din trusa de prim ajutor, instrutiunile de folosire a acestor produse, dupa cum am mentionat mai sus, etc..

Raportandu-ne la accesul produselor, se poate observa ca pe piata au aparut anumite tipuri de plasturi care se pot extrage dintr-un dispenser special usurand interventia persoanei , in locul cremelor pentru arsuri au aparut spray-uri cu aplicare uniforma si rapida pe suprafata afectata, in locul bandajelor clasice au aparut anumite bandaje de diferite dimensiuni, usor elastice, care nu se scamoseaza, ele putand fi aplicate mult mai rapid si usor pe rana, etc.

In ceea ce priveste instructiunile de folosire a produselor, mai ales in locurile de munca in care lucreaza personae din mai multe tari (care nu cunosc neaparat limba tarii in care lucreaza) , sau care datorita conditiilor de lucru, au problem cu vederea, s-au gasit solutii care sa usureze interventia persoanei care ajuta, prin aplicarea langa trusa de prim ajutor, sau pe ambalajele care urmeaza a fi folosite, a unor imagini si indicatii sub forma grafica sau desen, informatii care pot fi mult mai rapid si mai usor de asimilat de catre utilizator, astfel reducandu-se mult timpul de interventie si eficienta acesteia asupra persoanei accidentate.

Mai mult decat atat, au aprut pe piata truse de prim ajutor care au marcaje grafice sau desene efectuate cu vopsea fluorescenta, mai ales produsele de interventie asupra ochilor (solutii de spalt ochii, in special) care pot fi vazute in conditii de lumina salba sau chiar in absenta luminii, usurand astfel accesul la asemenea produse.

Bineinteles ca cel mai bine ar fi daca in preajma persoanei accidentate ar fi o persoana care sa aiba minime cunostinte de prim ajutor, dar pentru situatiile in care aceasta nu are dobandite asemenea cunostinte, informatiile prezentate mai sus cu siguranta ca sunt esentiale in salvarea vietii accidentatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu