Facebook Popup

Pagini

luni, 28 iulie 2014

EN 388 2003 - Mănuşi pentru protecţie împotriva riscurilor mecanice

EN388 Manusi pentru protectie impotriva riscurilor mecanice

Este un standard european conceput pentru a evalua performanta unui material cu privire la abilitatea de a rezista la frecare, taiere cu lama sau un obiect ascutit, rupere si perforare cu un obiect ascutit. Procedura testului include teste separate pentru fiecare dintre aceste proprietati, la sfarsit acordandu-se un nivel de performanta, in functie de fiecare rezultat: ex. un material cu o rezistenta la abraziune intre 100 si 500 cicluri, ar avea nivelul 1 de performanta.

Standardul se aplica tuturor tipurilor de manusi de protectie in raport cu agresiunile fizice sau mecanice.

Imaginea alaturata descrie protectia importiva riscurilor mecanice si este urmata de 4 numere care reprezinta cele 4 niveluri de performanta, obtinute in urma testului fata de unul dintre cele 4 riscuri: abraziune, taiere cu lama, perforare si rupere.

Manusi pentru protectie impotriva riscurilor mecanice
Codul din 4 cifre exprima:
     A - Rezistenta la abraziune: in functie de numarul de 
cicluri necesare pentru a străpunge prin abraziune 
mostra de testare.
     B - Rezistenta la tăierea cu lama: in functie de numarul de cicluri necesare pentru a străpunge prin tăiere mostra de testare la o viteză constantă.
    C - Rezistenta la rupere: in functie de mărimea forţei necesare pentru a rupe mostra de testare.
     D - Rezistenta la perforare: in functie de forţa necesara pentru a perfora mostra de testare cu un vârf de dimensiune standard.




Testul pentru rezistenta la abraziune

Un esantion este taiat din palma unei manusi si frecat pe o hartie abraziva cu granulatie 100, cu ajutorul unui aparat pt masurarea rezistentei la abraziune, numit ?Martindale?. Este masurat numarul de cicluri necesar pentru perforarea esantionului.

Standardul EN 388 defineste 4 niveluri de performanta: nivelul 1 = perforare > 100 cicluri la nivel 4 = perforare > 8000 cicluri.

Testul pentru rezistenta la taiere cu lama

Esantioane sunt prelevate din palma unei manusi, si se inregistreaza numarul de cicluri necesare pentru a taia prin grosimea esantionului de testare cu o lama rotativa circulara. Ascutimea lamei variaza si este evaluata utilizand aparatul de testare pentru taierea unui material standard de referinta. Rezistenta la taiere a manusii se bazeaza pe un indice relativ care compara numarul de cicluri necesare pentru a taia prin manusa, in comparatie cu materialul standard. Standardul EN 388 defineste 5 niveluri de performanta variind de la nivelul 1 = indice de taiere > 1.2 la nivelul 5 > 20.

Testul pentru rezistenta la rupere

Esantioane sunt luate din palma unei manusi si sunt rupte utilizand un aparat standard pentru testarea rezistentei la rupere. Patru niveluri de performanta sunt definite in EN 388, variind de la nivelul 1 = rezistenta la rupere > 10 N la nivelul 4 = rezistenta la rupere > 75 N.

Testul pentru rezistenta la perforare

Esantioane sunt prelevate din palma unei manusi si cu ajutorul unui aparat pentru testarea rezistentei la rupere se masoara forta necesara pentru a penetra esantionul cu un cutit definit. Patru niveluri de performanta sunt definite in EN 388, variind de la nivelul 1 = forta de perforare > 20 N la nivelul 4 = forta de perforare > 150 N.

Prot-Equip distribuitor de echipamente de protectie personala va pune la dispozitie o gama variata de manusi de protectie, certificate dupa standardele in vigoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu