Facebook Popup

Pagini

vineri, 11 iulie 2014

Cum aleg manusile potrivite?

Inca nu stii cum sa procedezi? Urmeaza pasii urmatori pentru a fi sigur ca iti vei alege manusile potrivite:

Pasul 1: Identifica riscurile la care te expui atunci cand lucrezi. De exemplu, daca lucrezi cu substante chimice, este important sa identifici cu exactitate tipul de substanta chimica cu care intri in contact.
Daca temperatura la care te expui atinge valori foarte ridicate sau foarte scazute, atunci exista un risc termic pe care trebuie sa-l contracarezi.
Lucrul cu instrumente si utilaje prezinta un risc mecanic de taiere sau abraziune, iar in cazul lucrului cu obiecte ascutite sau taioase vei avea nevoie de manusi speciale pentru a te proteja de riscul patrunderii sau inteparii.
Un alt exemplu ar fi lucrul in industria farmaceutica sau alimentara, unde exista atat riscul contractarii unor infectii biologice, cat si contaminarea cu particule sau contaminarea alimentelor.

Pasul 2: Odata ce ai identificat riscurile, este timpul sa determini durata contactului cu riscurile identificate: contactul poate fi de durata scurta sau lunga.
Contactul de scurta durata cuprine potentiale scurgeri sau stropiri accidentale cu substante, manipularea unor agenti cu potential infectios sau contaminarea unor elemente in timpul manipularii.
Contactul de durata lunga include situatii precum manipularea unor substante cu un grad mare de contaminare, scufundarea mainilor intr-o substanta chimica sau potential periculoasa.
Ar fi de mentionat si contactul fizic cu temperaturi extreme, fie scazute, fie ridicate sau cu obiecte ascutite sau taioase.

Pasul 3: Acum ca stii riscurile la care te expui si ai calculat perioada de expunere, este timpul sa selectezi materialul adecvat pentru riscurile la care te vei expune: lista de materiale disponibile include bumbac, piele, vinil, nitril, latex, PVC, neopren, Kevlar si multe altele.
E bine sa stii ca exista manusi fabricate dintr-o combinatie de materiale, ce ofera beneficii multiple. Dupa ce vei identifica materialul care se preteaza pentru aplicatia ta, e timpul sa mergi la urmatorul pas.

Pasul 4: Nu uita sa iti alegi o manusa care sa se potriveasca pe mainile tale – masoara cu un centimetru imprejurul palmei, intre degetul mare si cele 4 degete, si vei afla marimea care ti se potriveste. Cu mici exceptii, majoritatea manusilor de protectie sunt disponibile pe marimi cuprinse intre 6 si 11, astfel ca poti alege cu usurinta o marime potrivita.

Pasul 5: Acum stii cum sa alegi manusile potrivite pentru tine, atat in ce priveste confortul dar si protectia oferita. Tine insa minte ca manusile nu au garantie in utilizare, si nu este indicat sa le folosesti un timp prea indelungat, in functie de aplicatia sau elementele cu care intri in contact.

Sfatul nostru

Acum cunosti gama de manusi de protectie si aplicatiile in care le poti folosi. Pentru a fi sigur de calitatea unei manusi, aceasta trebuie sa fie certificata cu normele europene si inscriptionata cu simbolul CE:


Diferenta intre marcajul CE (Comunitatea Europeana) si CE - China Export
Observa cele doua simboluri. Primul simbol reprezinta conformitatea europeana, iar al doilea semnifica China Export – atentie la produsele marcate cu acest simbol, deoarece manusile acestea nu se supun cu normele europene de protectia muncii si sunt de calitate indoielnica!
Acum ca ai identificat riscurile la care te poti expune si esti familiarizat cu pasii pe care ii poti parcurge pentru a alege tipul de manusa potrivita, e timpul sa pui in practica cunostintele dobandite.
Astfel, vei fi in deplina conformitate cu legislatia europeana si mai mult, vei reduce drastic riscurile accidentarii si confortul in utilizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu