Facebook Popup

Pagini

joi, 24 iulie 2014

Echipamente de protectie de inalta vizibilitate

In cele mai multe cazuri in care este nevoie ca echipamentele de protectie sa fie folosite la locul de munca sunt suficiente articolele simple, fara proprietati speciale, ce apara muncitorul de efectele negative ale accidentarilor minore. Sunt insa cazuri in care folosirea unor echipamente specifice este nu numai recomandata, ci chiar impusa.

Echipamentele de protectie de inalta vizibilitate  

Fac parte din categoria celor a caror purtare are menirea de a preveni accidentarea (de cele mai multe ori cu urmari grave) lucratorilor din anumite sectoare de activitate. Acestea servesc la semnalizarea corespunzatoare a muncitorilor in conditii periculoase de munca. De regula, aceste echipamente sunt purtate peste imbracamintea obisnuita sau de lucru, insa pot substitui cu succes echipamentele simple de lucru. Folosirea echipamentelor reflectorizante si de inalta vizibilitate este recomandata in situatiile in care utilizatorul trebuie sa fie usor observat pentru a nu fi accidentat, de exemplu in fabrici – unde este esential ca cei ce manipuleaza utilaje grele sa-si observe colegii din zonele de lucru; drumuri – cele mai multe lucrari la drumuri se intreprind fara ca accesul la portiunea in reparatie sa fie restrictionata in totalitate, atat vehiculele participante la trafic cat si cele care deservesc lucrarile trebuind sa poata observa usor muncitorii implicati; cai ferate, aeroporturi – lucratorii echipati corespunzator vor fi mult mai putin predispusi accidentarilor.

Sunt diverse tipuri de echipamente de protectie de inalta vizibilitate, impartite in functie de zona corpului pentru care au fost create. Cel mai simplu echipament de semnalizare este vesta reflectorizanta:

Vesta reflectorizanta - galbena si portocalie cu inchidere cu Velcro


Este articolul reflectorizant absolut indispensabil pentru muncitorii ce trebuie sa fie clar vazuti pentru preintampinarea accidentarilor.

Echipamente cu dublu rol sunt cele impermeabile si de inalta vizibilitate ce pot fi purtate peste echipamentele de lucru simple:

pelerina si pantalon impermeabil galbene si reflectorizante


Pe cat sunt de utile, pe atat sunt de simplu de pastrat si depozitat. Fabricate din materiale usoare, subtiri, insa rezistente, pot fi rulate si stocate cand conditiile meteo sunt favorabile, pentru a fi simplu de echipat cand o impune situatia.

In ordinea utilitatii urmeaza echipamentele de lucru din materiale de vizibilitate inalta prevazute cu benzi refletorizante – muncitorii sunt semnalizati atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii:



Diversitatea acestui tip de echipament face ca alegerea sa poata fi facuta precis dupa nevoile locului de munca.

Pentru anotimpul rece exista modele complexe, fabricate din materiale impermeabile si foarte rezistente, pretabile oricarui tip de activitate ce presupune pastrarea vizibilitatii in toate conditiile imaginabile. Jachetele de iarna de inalta vizibilitate sunt multifunctionale, existand variante 3 in 1  sau 5 in 1:

Jacheta reflectorizanta impermeabila cu captuseala interioara ce poate fi utilizata la temperaturi scazute


Pentru cei ce lucreaza in conditii dificile sau in unele cu grad ridicat de periculozitate exista articole speciale. Pot fi mentionate aicicombinezoanele folosite la combaterea  incendiilor in mediu natural, ce sunt confectionate dintr-un material inovativ foarte usor, ignifug, ce protejeaza purtatorul de riscurile asociate incendiilor in aer liber, dar si combinezoanele de iarna antistatice, cu intrebuintare pe platformele petroliere, de exemplu:

Acestor echipamente se adauga manusile de protectie de inalta vizibilitate.

Echipamentele complementare ce pot fi purtate pentru o vizibilitate sporita cuprind: incaltaminte cu elemente reflectorizante, antifoane, centuri pentru lucrul la inaltime sau casti de protectie.

Importanta utilizarii echipamentelor de protectie de inalta vizibilitate a fost dovedita in nenumarate randuri, iar legislatia muncii prevede ca asemenea articole certificate sa fie folosite cand riscurile la care sunt supusi lucratorii pot fi evitate prin sporirea vizibilitatii lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu