Facebook Popup

Pagini

joi, 7 august 2014

Normele Generale de Protecţie a Muncii 2002

Echipamentul individual de protectie (EIP) se acorda gratuit angajatilor de catre angajator!

Personalului detasat, elevilor sau studentilor In practica, vizitatorilor, personalului cu atributii de Indrumare si control etc., de asemenea, li se acorda gratuit EIP. 

In vederea acordarii EIP angajatorul trebuie sa efectueze evaluarea riscurilor. In functie de aparitia unor riscuri noi sau a altor modalitati de protectie, acesta poate fi completat.

Inainte de alegerea unui EIP, angajatorul trebuie sa evalueze In ce masura, EIP pe care intentioneaza sa-l utilizeze, raspunde cerintelor art.147, dupa cum urmeaza:
a)       analiza si evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate prin alte mijloace;
b)       definirea caracteristicilor pe care trebuie sa le aiba EIP pentru a proteja eficient Impotriva riscurilor prevazute la pct. a), tinând cont de eventualele surse de riscuri proprii acestora;
c)       compararea caracteristicilor precizate la pct. b) cu caracteristicile EIP.
Evaluarea trebuie revizuita In functie de modificarile elementelor componente.

Lista interna de dotare cu EIP Intocmita de catre angajator trebuie discutata si convenita In comitetele de securitate si sanatate In munca sau cu reprezentantii angajatilor/sindicat, dupa caz. 

Angajatorul este obligat sa asigure conditii pentru efectuarea verificarilor legale, depozitarea, curatarea, denocivizarea, Intretinerea si repararea mijloacelor individuale de protectie In conformitate cu instructiunile de utilizare ale producatorilor.

Angajatorul este obligat sa Inlocuiasca EIP care nu mai corespunde din punctul de vedere al calitatilor de protectie, când se constata acest lucru, indiferent de motiv. 

Angajatorul va furniza si va pune la dispozitie angajatilor si/sau reprezentantilor lor informatii adecvate despre fiecare EIP si EIL.

Angajatorului ii revine in totalitate obligatia instruirii angajatilor asupra tuturor masurilor care trebuie luate privind securitatea si sanatatea acestora la utilizarea EIP In timpul lucrului, astfel:
a)       trebuie sa asigure instruirea In prealabil a angajatului asupra riscurilor Impotriva carora este protejat prin purtarea EIP;
b)       trebuie sa asigure instruirea si sa organizeze, daca este cazul, un antrenament in purtarea EIP.        
In cazul in care diferiti factori de risc impun utilizarea concomitenta a mai multor EIP, acestea trebuie sa fie compatibile si sa-si pastreze eficacitatea In raport cu riscurile respective.

EIP este destinat In principiu utilizarii individuale.
In cazul in care, prin forta imprejurarilor acesta va fi utilizat de mai multe persoane, se vor lua masuri corespunzatoare pentru ca diferitilor utilizatori sa nu le fie afectata starea de sanatate sau de igiena. 

EIP, cu exceptia unor cazuri particulare si exceptionale, trebuie sa fie utilizate numai in scopul prevazut.
EIP se vor utiliza conform instructiunilor Insotitoare care trebuie elaborate pe intelesul angajatului.

Un EIP trebuie sa fie conform reglementarilor legale in vigoare corespunzatoare, referitoare la proiectarea si fabricarea sa din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca.
In toate cazurile, un EIP trebuie:
a)       sa fie adecvat corespunzator riscurilor pe care le previne, fara a induce el insusi un risc suplimentar;
b)       sa raspunda conditiilor existente la locul de munca;
c)       sa tina seama de cerintele ergonomice si de sanatate ale angajatului;
d)       sa fie adaptat conformatiei purtatorului;

http://prot-equip.com/normele-generale-de-protectie-a-muncii-2002

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu