Facebook Popup

Pagini

marți, 5 august 2014

Intretinere si inlocuirea echipamentului individual de protectie

     Fiecare angajator trebuie sa se asigure ca orice echipament individual de protectie oferit angajatilor sai este mentinut (inclusiv inlocuit sau curatat, dupa caz) intr-un stadiu eficient, in stare de functionare eficienta si in stare buna.
     Fiecare persoana liber profesionisti trebuie sa se asigure ca orice echipament individual de protectie oferit este intretinut (inclusiv inlocuit sau curatat, dupa caz) intr-un stadiu eficient, in stare de functionare eficienta si in stare buna.
     Un sistem eficient de intretinere include urmatoarele:
          (a) examinare - verificarea defectelor, daune, uzura, murdarie etc;
          (b) de testare - pentru a asigura EIP functioneaza asa cum este prevazut;
          (c) curatare - inclusiv dezinfectie, daca este cazul;
          (d) reparatii;
          (e) inlocuire;
     In general, EIP ar trebui sa fie examinate pentru a se asigura ca sunt in stare buna de functionare inainte de a fi predate utilizatorului. Astfel de examinari ar trebui sa fie efectuate de catre personal instruit in mod corespunzator. Acestea nu ar trebui sa fie predate in cazul in care se dovedesc a fi defecte. In timp ce majoritatea EIP vor fi furnizate in mod personal, unele elemente pot fi folosite de un numar mai mare de oameni. Ar trebui sa existe aranjamente de curatare si dezinfectare a EIP astfel incât sa nu existe riscuri pentru sanatatea persoanei ce urmeaza sa o foloseasca.
     Responsabilitatea pentru efectuarea intretinerii, impreuna cu detaliile procedurilor care trebuie urmate si frecventa lor ar trebui sa fie realizate in scris. Cand este cazul, inregistrarile de teste si examinare ar trebui sa fie, de asemenea, pastrate. Programul de intretinere va varia in functie de tipul de echipament si modul in care este utilizat. De exemplu, opritoarele de cadere mecanice vor necesita un program regulat planificat de intretinere preventiva care va include examinarea, testarea si revizia, si pastrarea evidentei. Cu toate acestea, manusile resiztente la abraziune pot solicita numai inspectie periodica de catre utilizator. Programele de intretinere si instructiunile producatorilor ar trebui urmate.
     Regulamentul nu interzice angajatorilor sa ceara angajatilor sa  curete propriile lor EIP (de exemplu, persoane care lucreaza de la domiciliu), dar acest lucru ar trebui sa fie stipulate in contractul persoanei de locuri de munca. Angajatorul ar trebui sa asigure ca instructiuni de curatare corespunzatoare sunt furnizate astfel incât nu exista nici un prejudiciu, iar angajatorul ar trebui sa organizeze controale la fata locului pentru a se asigura ca EIP este potrivit.
     Reparatiile simple pot fi efectuate de catre purtatorului instruit, de exemplu, inlocuirea sireturi rupte pe incaltaminte de protectie. Reparatii mai complicate ar trebui sa fie facut de catre personalul cu competente necesare si cunostinte tehnice. Ar trebui sa fie folosite numai piesele de schimb corecte si recomandate de catre producator. Este o idee buna de a pastra un stoc de piese de schimb. In cazul in care cunostintele tehnice nu sunt disponibile in interiorul de companiei, atunci servicii de  mentenanta sunt disponibile de la majoritatea producatorilor si furnizorilor de EIP, precum si de la firme de specialitate de intretinere.
     EIP va avea un "termen de valabilitate" utilizabila. Atunci când aceasta depaseste termenul de valabilitate sau este atat de grav avariate incât repararea nu este posibila sau prea costisitoare, atunci acesta trebuie sa fie inlocuit. In anumite circumstante, poate fi necesar sa se prevada o furnizare de PPE de unica folosinta (de exemplu salopete de unica folosinta). Daca se utilizeaza EIP de unica folosinta, este important ca utilizatorii sa stie când ar trebui sa fie scoase si inlocuite si cum sa eliminati in conditii de siguranta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu